Čo je to vlastne “vegánstvo” ?

Moja story a ako sa mi zmenil postoj k vareniu keď som sa stala vegánom:

Keď sa povie vegánstvo, väčšina ľudí si predstaví stravu ktorú tvorí len ďatelina a ľudí ktorí nejedia nič iné iba šalátik a ako zvykne hovoriť jeden môj člen rodiny :” To nie je zdravé , veď ješ potravu zvieratám- napríklad kravám.” Áno presne, lebo ráno keď vstanem tak idem na lúku sa naraňajkovať- pretože ľudia normálne jedia trávu a kvety. 

Až sa divíte že tento názor ešte stále prevláda v modernej spoločnosti, kde máme internet, google , plno informácii a vieme si zistiť že vegánska strava takto nevypadá.

Tak ako teda vypadá?

Vegánska strava je čisto na prírodnej báze, to znamená žiadne živočíšne produkty- žiadne mäso, vajíčka, mliečne produkty a všeobecne všetko čo je alebo pochádza z nejakého živočícha.

A áno aj keď vylúčite toto všetko stále nám ostáva pestrofarebná rôznorodá strava. Máme ovocie a zeleninu od výmyslu sveta, cestoviny ( bezvaječné), ryža, strukoviny, huby, semiačka atď.

Každý sa môže stať vegánom z iného dôvodu, väčšinou je to kvôli zvieratkám( môj prípad) ale môžete sa stať aj vegánom pretože vám mäso nerobí zle, ťaží žalúdok, máte to ako diétu alebo je to z ekologických dôvodov ako píše euractiv.sk :” Dôvodom pre vyradenie mäsa zo stravy môže byť aj starosť o životné prostredie. Produkcia mäsa a živočíšnych výrobkov je zodpovedná za produkciu viac ako troch štvrtín emisií skleníkových plynov z poľnohospodárstva.”

Moja kamarátka ktorá takpovediac kráčala spolu so mnou na tejto ceste k vegánstvu sa stala vegánkou z tohto dôvodu: I became vegan after I found out about how much CO2 is needed for every animal and also how much water is needed. It was a long process and still is. First I became vegetarian, than I started including more and more vegan meals and then I became flexatarian. Currently Ik focused on finishing all my cosmetic products with vegan version but this cannot be done over night.”

Prieskum urobený v roku 2016 taktiež ukazuje že na Slovensku žije 1% vegánov/ok, 2% vegetariánov/ok a takmer 11% ľudí znižuje svoju spotrebu mäsa.

Veríme že po štyroch rokoch to môže byť o niečo viac keďže vegánstvo sa stáva dosť populárnym medzi ľuďmi rôznych vekových skupín no najčastejšie sú to mladí ľudia ktorí “podľahnú” vegánstvu.

Dobre a teraz k mojej Vegan story. Ja som začala tak trochu experimentovať so stravou už počas strednej školy asi v treťom ročníku. Dve moje kamošky mali obe nejaké obmedzenia v strave, jedna z nich to musela dodržiavať ale druhá kamoška bola tiež len experimentátor. Vylúčila lepok a neskôr aj laktózu. Ja som v tom čase už asi rok mala stravovacie problémy- proste mi bývalo ťažko na žalúdok a všimla som si že väčšinou mi bolo zle po jedlách ktoré obsahovali mlieko, tak som skúsila vylúčiť laktózu a pomohlo. Neskôr som vylúčila aj lepok a na tejto stave som bola pár mesiacov s tým že pečivo som neskôr začala jesť znova lebo som nebadala že by mi lepok ubližoval, len som to chcela skúsiť. Potom som vylúčila mäso , úplne a zrazu a asi osem mesiacov som nejedla vôbec žiadne mäsové výrobky.

A teraz sa presúvame dva, tri roky dozadu. Ako som spomenula počas strednej školy , v poslednom ročníku som sa stala vegetariánom. Lenže keď som dovtedy jedla každý deň, či každý druhý niečo mäsové a potom som to rázne sekla zo dňa na deň- neprospelo to môjmu organizmu, asi sedem či osem mesiacov som takto bola , no necítila som sa veľmi dobre a mäso mi veľmi chýbalo- vtedy som vlastne ani nemala poňatia ako by som sa mala stravovať správne ako vegán.( pretože niektoré vitamíny jednoducho nedostane z veganskej stravy a potrebujete ich brať v podobe tabletiek).

Pretože si moje telo pýtalo mäso , začala som ho znova jesť ale len kuracie. Dva roky dozadu som nastúpila na vysokú školu a rozhodla sa že teraz to urobím inak. Nestanem sa vegánom zo dňa na deň ale postupne. A tak som bola na kuracom mäse, ale nie každý deň asi tri dni v týždni som mala mäso, jedla som aj ryby. Postupne asi po pár týždňoch som vylúčila mäso úplne a ostala na rybách- ako jediný zdroj mäsa. Potom asi po dvoch troch mesiacoch som vylúčila aj ryby, a stala sa vegetariánkou. Pravdou však je že vajíčka ani syry som nikdy neobľubovala čiže nebolo pre mňa ťažké vzdať sa ich. Tak som sa potom znova stala vegánkou a som ňou viac než rok a chuť na mäso ma absolútne neláka, teraz mi to úplne vyhovuje.

No ako vegánstvo zmenilo môj prístup k vareniu ?

Nikdy som nemala pozitívny vzťah k vareniu/pečeniu- bola to pre mňa len nutnosť. Stáť pri hrncoch aj pár hodín- NIE ĎAKUJEM!

Avšak keď som sa stala vegánkou- tiež bola nutnosť navariť si špeciálne jedlo, ale to sa stalo milou nutnosťou. Nie žeby ma to začalo baviť pretože musím z menej surovín vymyslieť jedlo ale pretože je toľko toho čo sa dá navariť- vegánska strava je jednoducho neskutočne kreatívna. Kadečo sa da zmiešať dokopy , urobiť na tisíc spôsobov. Učarovalo mi varenie takýchto jedál a tiež pečenie. Najviac ma teší keď moje jedlo ochutná mäsožravec z rodiny či priateľov a povie že mu chutí.

Zdroje:

Autorka: Nicol